Bele noći

Fjodor M. Dostojevski

U dubini ruske duše, gde se emocije susreću s introspekcijom, „Bele noći“ Dostojevskog predstavljaju jedinstvenu studiju ljudskih osećanja, čežnji i maštarija. Kreativni Centar Artelje s ponosom predstavlja adaptaciju ovog remek-dela u svojoj profesionalnoj predstavi.

„Bele noći“ nas vode na putovanje kroz četiri noći u životu Sanjara, mladića koji više vremena provodi u svetu svojih snova nego u stvarnosti. Sudbina ga spaja sa Nastjenjkom, mladom ženom koja se nalazi na raskrsnici svog života, rastrzana između prošle ljubavi i nove prilike koja se nudi pred njom. Kroz njihove razgovore, sukobljavaju se svetovi snova i stvarnosti, postavljajući pitanje o prirodi ljubavi, čežnji i samoći.

„Bele noći“ Fjodora Dostojevskog su dirljivo istraživanje usamljenosti i čežnje koje oseća imenom neimenovani pripovedač dok luta ulicama Sankt Peterburga. Ova noveleta prodire duboko u ljudsku psihu, otkrivajući dubok osećaj izolacije i očajničku potragu za ljudskom povezanošću u širokom urbanom okruženju. Kada pripovedač sretne Nastjenjku, mladu ženu sa svojim pričama o srčanoj boli, dve srodne duše dele svoje priče, snove i razočaranja tokom četiri noći. Dostojevski majstorski kreira narativ ispunjen introspekcijom i sirovom emocijom, otkrivajući složenosti ljudskih odnosa i večnu potragu za razumevanjem i intimnošću. Usred prostranstva grada, dva lika pronalaze utehu u svom kratkom susretu, osvetljavajući univerzalno ljudsko iskustvo traženja veze u često ravnodušnom svetu.

4.8 6 votes
Ocena
guest
2 Komentara
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
Mina
7 months ago

Posledica gledanja ove predstave je minimum jedna ,,bela“, besana noć u glavi za sve nas koji uspemo da se poistovetimo sa gosn’ Sanjarom i poverujemo u svaku njegovu reč. Svaka čast i hvala za ovu umetnost! 🙂

Kreativni Centar Artelje
Kreativni Centar Artelje
Admin
Odgovori  Mina
7 months ago

Draga Mina, zahvaljujemo se što ste bili deo naše predstave “Bele Noći” i što ste podelili svoje utiske. Vaše reči su nam dragocena podrška. Hvala na prelepim rečima i nadamo se da ćemo vas ponovo ugostiti! 😀

repertoar

Tramvaj Zvani Želja

1

Dec

Ožalošćena porodica

16

Dec

festival

Slika na zidu

7

Dec

Sanja, Mašinko i čarobna zemlja snova

7

Dec

Mač u kamenu

8

Dec

Materina maza i još ponešto

9

Dec

Mene je teško ne voleti

9

Dec

Tika-Taka

10

Dec

Materina maza i jos ponesto

10

Dec